* ΤΟ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ” ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ

ΚΡΕΜ ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ

Ι
Ἀπό τήν ἱστοσελίδα hlhr.gr
( ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ )

“Το ελληνικό αίμα” – Αρθρο του προέδρου της ΕΕΔΑ Δ. Χριστόπουλου στην Καθημερινή (6.2.2011)
Το ελληνικό αίμα

Toυ Δημήτρη Xριστόπουλου*

 

Tο 1876 μια ελληνική εφημερίδα (Θράκη, 28/10 Μαΐου) στην Κωνσταντινούπολη έγραφε για κάποιον Βούλγαρο προύχοντα της Θεσσαλονίκης: «Και ναι μεν βουλγαρική είναι η οικογένεια των κ. Χ. Λαζάρων, αλλ’ όμως διέπρεψεν αυτή επί φιλελληνικοίς αισθήμασιν […] Επειδή λοιπόν η οικογένεια αυτήν εν μέσω ομογενών ειργάσθη […] και επειδή συνεδέθη διά συγγενικών δεσμών μετ’ επισημοτάτων ελληνικών οικογενειών εγκατεστημένων εν Πειραιεί και αλλαχού, νομίζον ότι δεν εσφάλομεν αποκαλέσαντες έναν των διαπρεπών αυτής γόνων ομογενή.»

Την εποχή λοιπόν που σφυρηλατούνται οι εθνικές συνειδήσεις και ο αγώνας για τη Μακεδονία είναι στις απαρχές του, κάποιοι στο νεότευκτο κράτος έβλεπαν ότι το ελληνικό έθνος δεν μπορεί να είναι απλώς μια κοινότητα αίματος. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Πού να βρεθεί τόσο «ελληνικό αίμα» για να γίνει το κράτος; Ετσι λοιπόν, ο βουλγαρικής καταγωγής λογίζεται Ελλην όταν έχει ή αποκτά ελληνική εθνική συνείδηση. Ας υπαγορεύει αλλιώς το αίμα του. Κάπως έτσι συγκροτήθηκε το ελληνικό έθνος. Οπως περίπου όλα τα έθνη. Στην αρχή κανείς δεν είχε Ελληνα πατέρα, διότι απλώς δεν υπήρχαν Ελληνες πολίτες. Μετά, ταυτόχρονα με το δίκαιο του αίματος, δηλαδή την κτήση της ιθαγένειας του πατέρα (και της μητέρας από το 1984) έχουμε τις λεγόμενες «αθρόες πολιτειοποιήσεις» δηλαδή μαζικές κτήσεις της ελληνικής ιθαγένειας από τους πληθυσμούς των Νέων Χωρών.

Από μόνο του το δίκαιο του αίματος δεν θα μπορούσε ποτέ να συμπεριλάβει νέους ανθρώπους στον ελληνικό λαό, όπως και σε κανέναν λαό, διότι είναι εξ ορισμού στατικό. Για τον λόγο αυτό, στον σύγχρονο κόσμο προβλέπονται πάντα και άλλοι τρόποι κτήσης της ιθαγένειας που είτε προκύπτουν από τον τόπο γέννησης είτε από τον τόπο κοινωνικοποίησης και ανατροφής. Αυτό αφορά κατεξοχήν τη δεύτερη μεταναστευτική γενιά και δεν είναι τυχαίο πως από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15 (των κρατών δηλαδή που είναι κατεξοχήν δέκτες μεταναστευτικών ροών) μόνο η Ελλάδα δεν είχε κάποια πρόβλεψη στον Κώδικα Ιθαγένειας που να διαφοροποιεί τα παιδάκια μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ από τους γονείς τους που ήρθαν. Με τη μεταρρύθμιση του ν. 3838/2010, έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών, κατ? ουσίαν στην κατεύθυνση της προστασίας της εύθραυστης κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατέληγε την παρέμβασή της ενώπιον του Δ΄ Τμήματος στην υπόθεση του νέου νόμου για την ιθαγένεια με μια ενδιαφέρουσα παραπομπή από τον 19ο αιώνα: «Tα μάλιστα μεγαλουργήσαντα των εθνών υπήρξαν προϊόν […] επιμιξίας. […] Μη μας ταράττη άρα η επιμιξία του νεωτέρου ελληνικού έθνους μετά πολλών ξένων· τουναντίον, δυστύχημα ίσως ήθελεν είσθαι εάν διέμενεν επί τοσούτου χρόνου διάστημα άμικτον και ιδιόρρυθμον[…]». Η παραπομπή στον Παπαρρηγόπουλο -διότι αυτός έγραψε το παραπάνω απόσπασμα και όχι ο Φαλμεράγιερ– δεν φάνηκε πειστική στους δικαστές του Τμήματος. Είμαι βέβαιος ότι τουλάχιστον σε αυτό, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποδειχθεί πιο κοντά στον εθνικό μας ιστορικό από το Δ΄ Τμήμα του.

* Ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πανεπιστημιακός.


ΙΙ
Ἀπό τήν ἱστοσελίδα Jungle Report

Αίμα – Τιμή – Αντώνης Σαμαράς“Το να είσαι Έλληνας δεν είναι μόνο επιταγή αίματος. Είναι και τιμή.”

Η παραπάνω φράση δεν ανήκει σε κάποιο κασιδιαροειδές με ναζιστικά τατουάζ, αλλά στον σημερινό -και σύντομα απερχόμενο- πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Προέρχεται από μια παλιότερη συνέντευξή του στην “Ημερησία” και είναι πλήρως αποκαλυπτική για τις ακροδεξιές καταβολές του Σαμαρά, που βασίζονται στην ιδεοληψία ότι μια κοινότητα ανθρώπων καθορίζεται από το “αίμα”, δηλαδή την φυλετική της καθαρότητα.

Την αποκάλυψη αυτής της ξεχασμένης συνέντευξης που ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει το 1999, έκανε στο twitter ο blogger Γερο-γκρινιάρης. 15 χρόνια πίσω, στα τέλη Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο τότε αρχηγός του ακροδεξιού κομματιδίου “Πολιτική Άνοιξη” είχε διατυπώσει αυτή τη φράση, απαντώντας στην ερώτηση “Ποιος είναι αλήθεια ο ρόλος του πολιτικού σήμερα;”.

Την πλήρη απάντησή του, από την οποία και το επίμαχο απόσπασμα, θα την διαβάσετε εδώ.

Η επίκληση του “αίματος” που συνοδεύεται από την “τιμή” δεν είναι αθώα. Αυτός που την κάνει, ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι ένα ποιητικό σχήμα λόγου, αλλά έχει συγκεκριμένες ιστορικές καταβολές.

Το “Αίμα – Τιμή” που κραυγάζουν οι ανοιχτά χιτλερικοί χρυσαυγίτες και στο οποίο αποκαλύφθηκε ότι πιστεύει ο Σαμαράς, είναι η ελληνική μετάφραση του γερμανικού “Blut und Ehre”. Ένα σύνθημα που από το 1926 μέχρι το 1945 αποτελούσε το κατεξοχήν μότο της Hitlerjugend (Χιτλερικής Νεολαίας) του Ναζιστικού κόμματος.

Το “αίμα” και η “τιμή” αποτελούν κεντρικές έννοιες στη ναζιστική ιδεολογία. Στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, οι ναζιστές πρόβαλλαν αυτές τις έννοιες ως στοιχεία της εθνικής υπερηφάνειας των Γερμανών, που είχε τρωθεί από την επώδυνη ήττα του 1918: το γερμανικό αίμα, το οποίο υποτίθεται ότι έφερε τις “ανώτερες” κληρονομικές ιδιότητες των άριων ινδογερμανών προγόνων, έπρεπε να διατηρηθεί ανόθευτο από τις ξενικές αναμείξεις, ενώ η τιμή του γερμανικού Volk όφειλε να αποκατασταθεί, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ήταν τόσο εξέχουσας σημασίας αυτό το σύνθημα, που βρισκόταν χαραγμένο στη λεπίδα των μαχαιριών που έφεραν πάνω τους τα μέλη της Χιτλερικής Νεολαίας…

…αλλά και στις πόρπες των ζωνών τους.

“Blut und Ehre” ήταν επίσης ο τίτλος ενός βιβλίου με ναζιστικούς ύμνους που διανεμόταν στα ανήλικα μέλη της Hitlerjugend.

Ο ανεπίσημος ιδεολογικός ινστρούχτορας του ναζιστικού καθεστώτος, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, χρησιμοποιούσε αυτές τις έννοιες με εκπληκτική συχνότητα στα παραληρηματικά δοκίμιά του. Ακόμα και τα νομοθετήματα του 1935 που σηματοδότησαν την απαρχή των ρατσιστικών διωγμών κατά των Γερμανοεβραίων, ονομάστηκαν “Νόμοι για την Προστασία του γερμανικού αίματος και της γερμανικής τιμής”. Είναι φυσικά οι γνωστοί σε όλους μας Νόμοι της Νυρεμβέργης.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το σύνθημα “Blut und Ehre” χρησιμοποιήθηκε στην αγγλική του εκδοχή (Blood and Honour) για να αποτελέσει ένα διεθνές νεοναζιστικό δίκτυο μουσικών συγκροτημάτων, που ασκούσαν προπαγάνδα μέσω των στίχων των τραγουδιών τους. Το Blood and Honour βασίστηκε στο ομώνυμο τραγούδι των Skrewdriver, της βρετανικής μπάντας μουσικής “white power”.

Οι χρυσαυγίτες, έχοντας εντρυφήσει επί σειρά ετών στα σύμβολα και τα κείμενα του γερμανικού ναζισμού, λάνσαραν στα καθ’ ημάς την ελληνική μετάφραση του σλόγκαν της Χιτλερικής Νεολαίας, μη παραλείποντας να προσθέσουν μία από τις τελευταίες ρήσεις του Γκαίμπελς, ώστε να ακούμε σήμερα τα ανεγκέφαλα ούγκανα να μας γκαρίζουν ρυθμικά: “Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη, αίμα-τιμή-Χρυσή Αυγή”.

Μπορεί ο Σαμαράς πριν 15 χρόνια να μη χρησιμοποιούσε το σύνθημα αυτό έχοντας κατά νου την αυθεντική εκδοχή του, αλλά μια πιο “ελληνοποιημένη” ακροδεξιά μορφή. Άλλωστε δεν είναι αυτή η μόνη γερμανοναζιστική επιρροή που με ευκολία έχει υιοθετηθεί από τους “έλληνες εθνικιστές”. Όμως μερικές φορές η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο άνθρωπος, με την πολύ συγκεκριμένη πολιτική καταγωγή και το ακροδεξιό τρολλοπαρεάκι (τύπου “σοβαρότερη Χρυσή Αυγή”) που έχει τοποθετήσει στο Μαξίμου, εφαρμόζει την πιο αυταρχική αντικοινωνική πολιτική, συνδυάζοντας ακραία εθνικιστική φρασεολογία και δουλικές επικύψεις σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
ΚΡΕΜ ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...