* ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟΠΟΥΣ

ΚΡΕΜ ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ

Ὁ κορυφαῖος Ἓλληνας σολίστας τῆς φυσαρμόνικας καί τῶν αὐλῶν (φλογερῶν) Μᾶνος Ἀβαράκης παρουσιάζει τή δουλειά του ὡς συνθέτης σέ μιά παράσταση μέ τίτλο Εἰκόνες μουσικῆς σέ ἠχοχρωμάτων τόπους, ἡ ὁποία περιοδεύει πέντε χρόνια τώρα. Ἀπαρτίζεται ἀπό συνθέσεις του πάνω σέ ποιήματα νεοελλήνων ποιητῶν καί πλαισιώνεται μέ λυρικές μελωδίες ποικίλων μουσικῶν παραδόσεων.
Στίς 19 Ὀκτωβρίου, ὣρα 20.30΄ θά παρουσιάσει τή δουλειά του, γιά δεύτερη φορά, στό θέατρο τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τῆς Καλαμάτας, προσκεκλημένος ἀπό τήν Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.

ΜΑΝΟΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ    Εξώφυλλο του Μάνου, 1    ΜΑΝΟΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ    

Νά πῶς παρουσιάζει ὁ ἲδιος τή δουλειά του στό κείμενο τοῦ προγράμματος:

Έχω υπηρετήσει, ως μουσικός, το νέο ελληνικό τραγούδι από το 1973 – αρχής γενομένης από τα ορχηστρικά σύνολα του Χρήστου Λεοντή και του αειμνήστου Νίκου Ξυλούρη. Από τότε, επίμονα και σταθερά, χρησιμοποιώντας, πρωτίστως, τη φυσαρμόνικα και, δευτερευόντως, τη φλογέρα με έναν τρόπο εντελώς καινοτόμο για την εποχή – παίζοντας, δηλαδή, τα μέρη της όχι ως συνοδευτικά αλλά ως σολιστικά-, τη μεταμόρφωσα από όργανο συνοδείας σε όργανο σολιστικό.

Όπως και άλλοι μουσικοί-σολίστες, είχα, από τότε, την επιθυμία να δημιουργήσω κι εγώ τα δικά μου τραγούδια, το δικό μου μέλος. Αλλά η επιθυμία αυτή δεν διαμορφώθηκε γρήγορα μέσα μου∙ χρειάστηκαν δεκαετίες μουσικής εμπειρίας και έδειξε το πρόσωπό της μόλις δέκα χρόνια πριν. Αυτό που μ’ ενδιέφερε ήταν η σύνθεση μέλους πάνω σε στίχους Ελλήνων ποιητών – άρχισα από τον Κ. Π. Καβάφη και συνέχισα με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιώργο Σεφέρη και άλλους. Με άφηνε εντελώς αδιάφορο το εκάστοτε «Πνεύμα της Εποχής» καθώς και η εμπορευματοποίηση της Μουσικής.

Δείγματα αυτής της εργασίας παρουσιάζω απόψε υπό τον τίτλο Εἰκόνες μουσικῆς σέ ἠχοχρωμάτων τόπους, τα οποία πλαισιώνω με λυρικές μελωδίες από ποικίλες μουσικές παραδόσεις – αφ’ ενός διότι αυτές (και άλλες, βεβαίως) συνετέλεσαν στον σχηματισμό της δικής μου μουσικής προσωπικότητας, αφ’ ετέρου διότι θέλω να δοκιμάσω δίπλα τους την αντοχή των δικών μου.

Στην αποψινή παράσταση δεν πρωταγωνιστώ μόνον εγώ. Συμπρωταγωνιστούν άλλοι τρεις άξιοι καλλιτέχνες. Η Άννυ Ονουφρίου –μία από τις πιο αξιόλογες παρουσίες στο σημερινό έντεχνο ελληνικό τραγούδι–, συμπρωταγωνιστεί με τη φωνή της. Η Σοφία Καμαγιάννη –μια εξαιρετική μουσικός και ταλαντούχος συνθέτρια–, συμπρωταγωνιστεί παίζοντας και τραγουδώντας∙ ο Κωνσταντίνος Θεμελής –με τις πολλαπλές επιδόσεις του στις Παραστατικές Τέχνες και τη Γραφή, με τον οποίο συνεργάζομαι στη δική του μουσικο-θεατρική παράσταση Η Νοσταλγία δεν είναι πια αυτή που ήταν–, συμπρωταγωνιστεί επίσης, έχοντας αναλάβει τη γραφή των κειμένων, την αφήγηση, την απαγγελία και τη σκηνοθετική επιμέλεια, ενώ τραγουδάει σ’ αυτήν με τον μοναδικό τρόπο που έχει ως ηθοποιός.

    Καλή ακρόαση.
Μάνος Αβαράκης
ΚΡΕΜ ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ... ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014, ΑΦΙΣΑ
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α΄ ΜΕΡΟΣ

Τριαντάφυλλο στο στήθος. Σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι από τη μουσική για την παράσταση Τριαντάφυλλο στο στήθος του Θεάτρου Τέχνης (1956-57), βασισμένης στο θεατρικό κείμενο του Τennessee Williams The Rose Tatoo. Σόλο φυσαρμόνικα: Μάνος Αβαράκης.
Φθινοπώρου ώρα. Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, σύνθεση Μάνου Αβαράκη, ερμηνεία Άννυ Ονουφρίου.
Βράδυ. Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη, ερμηνεία Άννυ Ονουφρίου.
Εαρινό. Σύνθεση του Μάνου Αβαράκη. Πιάνο: Σοφία Καμαγιάννη, φλογέρα: Μάνος Αβαράκης.
Τετράδιον μαθητρίας. Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, σύνθεση Μάνου Αβαράκη, ερμηνεία Άννυ Ονουφρίου.
Βεγγαλικό. Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, σύνθεση Μάνου Αβαράκη, απαγγέλει και ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Θεμελής.
Αρχή του Κόσμου. Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, σύνθεση Μάνου Αβαράκη. Ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Θεμελής και η Άννυ Ονουφρίου.
Όλα τα πήρε το Καλοκαίρι. Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, σύνθεση Μάνου Αβαράκη, ερμηνεία Άννυ Ονουφρίου.
Gnossienne I και III. Συνθέσεις του Eric Satie που ερμηνεύουν ο Μάνος Αβαράκης και η Σοφία Καμαγιάννη. Κείμενο-αφήγηση: Κωνσταντίνος Θεμελής.
Ω, καλή μου ξανθειά. Στίχοι Βασίλη Ρώτα, σύνθεση Μάνου Χατζηδάκι. για την παράσταση Όρνιθες του Θεάτρου Τέχνης (1959). Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Θεμελής.
Greensleeves / Πράσινα μανίκια. Δημώδες της Αγγλίας από την εποχή τής δυναστείας των Τυδώρ (1485-1603). Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Θεμελής.
Scarborough fair / Πανηγύρι στο Σκάρμποραφ. Δημώδες τής Αγγλίας. Ερμηνεύουν η Άννυ Ονουφρίου και η Σοφία Καμαγιάννη.
Aus Gyergyó / Από το Γκεργκιό. Τρία λαϊκά τραγούδια του Μπέλα Μπαρτόκ από την περιοχή Csik της Τρανσυλβανίας, που ανήκε στην Ουγγαρία όταν ζούσε ο Μπαρτόκ. Σήμερα ανήκει στη Ρουμανία και ονομάζεται Ciuc. Φλογέρα: Μάνος Αβαράκης, πιάνο:  Σοφία Καμαγιάννη.
Ο ηδονικός Ελπήνωρ. Το δεύτερο μέρος από ποίημα Κίχλη του Γιώργου Σεφέρη. Σύνθεση Μάνου Αβαράκη. Απαγέλλει ο Κωνσταντίνος Θεμελής και ερμηνεύει η Άννυ Ονουφρίου.

 Διάλειμμα 15΄

ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ... ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ 1        ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ... ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ 2        ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ... ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ 3
Β΄ ΜΕΡΟΣ

Νανούρισμα. Ποίηση Νίκου Καββαδία, σύνθεση Μάνου Αβαράκη. Ερμηνεύον ο Κωνσταντίνος Θεμελής και ο Μάνος Αβαράκης.
Η μέρα του νερού. Ποίηση Διονύση Καρατζά, σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη, ερμηνεία Άννυ Ονουφρίου.
Amara terra mia. Σύνθεση Domenico Modugno. Φυσαρμόνικα: Μάνος Αβαράκης, πιάνο: Σοφία Καμαγιάννη.
Adra mu paei. Σύνθεση F. Corliano, Φυσαρμόνικα: Μάνος Αβαράκης, πιάνο: Σοφία Καμαγιάννη.
Canzone arrabbiata. Σύνθεση Nino Rota. Φυσαρμόνικα: Μάνος Αβαράκης, πιάνο: Σοφία Καμαγιάννη.
Η πόλις. Ποίηση Κ. Π. Καβάφη, σύνθεση Μάνου Αβαράκη. Απαγγέλει ο Κωνσταντίνος Θεμελής και τραγουδά η Άννυ Ονουφρίου.
Habanera από την Carmen του Geοrge Bizet. Φυσαρμόνικα: Μάνος Αβαράκης, πιάνο: Σοφία Καμαγιάννη.
La Llorona, Δημώδες του Μεξικού. Πιάνο-τραγούδι: Σοφία Καμαγιάννη.
Ederlezi. Διασκευή ενός δημώδους τραγουδιού των Ρομά των Βλακανίων από τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς για την ταινία Ο καιρός των Τσιγγάνων του Εμίρ Κουστούριτσα . Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Θεμελής.
Θεός κι αν είναι. Σύνθεση του Γκόραν Μπρέγκοβιτς από την ταινία Ο καιρός των Τσιγγάνων του Εμίρ Κουστούριτσα. Ελληνικοί στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου. Ερμηνεύουν η Άννυ Ονουφρίου και η Σοφία Καμαγιάννη.
Ζωναρἀδικο Θράκης. Ερμηνεύουν η Σοφία Καμαγιάννη και ο Μάνος Αβαράκης.
Μαύρη θάλασσα. Διασκευή του δημώδους θρακιώτικου Εδώ στα Λιανοχορταρούδια από τον Διονύση Σαββόπουλο. Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Θεμελής.
Πούσι. Ποίηση Νίκου Καββαδία, σύνθεση Μάνου Αβαράκη. Ερμηνεύει ο Μάνος Αβαράκης.
Θεσσαλονίκη. Ποίηση Νίκου Καββαδία, σύνθεση Μάνου Αβαράκη. Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Θεμελής.
Φαντασία. Ποίηση Γιάννη Σκαρίμπα, σύνθεση Μάνου Αβαράκη. Απαγγέλλει ο Κωνσταντίνος Θεμελής. Τραγουδούν ο Κωνσταντίνος Θεμελής και η Άννυ Ονουφρίου.

ΚΡΕΜ ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑΑΦΙΣΕΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ, ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ... ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ΄    ΕΙΚΟΝΕΣ... ΚΡΙΤΙΚΗ

Στιγμιότυπο ἀπό τήν πρώτη παράσταση στήν Καλαμάτα, στό κέντρο "Σπονδές", προσκεκλημένοι τοῦ Τάκη Λουκαρέα.

Παρακολουθῆστε στό κανάλι vulcan activ (στό Youtube) τά παρακάτω μέρη ἀπό τήν πρώτη παράσταση πού δόθηκε στό βιβλιοπωλεῖο “Ἰανός” τῆς Ἀθήνας, στίς 5 Μαρτίου 2010, ἐπί καλλιτεχνικῆς διεύθυνσης Βασίλη Χατζηιακώβου.

ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
* ΤΕΤΡΑΔΙΟΝ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ
* ERIC SATIE
ΚΡΕΜ ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ... - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 1

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ... - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2
Εικόνες Μουσικής σε Ηχοχρωμάτων Τόπους
Μάνος Αβαράκης
Κωνσταντίνος Θεμελής
Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, 19-10-2014

Η μουσική παράσταση Εικόνες Μουσικής σε Ηχοχρωμάτων Τόπους τού Μάνου Αβαράκη,  που δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ήταν μια εξαίσια εμπειρία υψηλών αισθητικών και καλλιτεχνικών προδιαγραφών. Κυριολεκτικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, που ανέλαβε την  πρωτοβουλία διοργάνωσης και διεκπεραίωσης αυτής της εκδήλωσης. Οι τυχεροί θεατές έζησαν μια  τρίωρη (κι όμως,… ναι, τρίωρη) μέθεξη μουσικής και θεατρικών δρώμενων.

Ο performer Κωνσταντίνος Θεμελής, με αριστοτεχνικό τρόπο, ανέδειξε τις εκπληκτικές ικανότητες του μουσικού φαινομένου που λέγεται Μάνος Αβαράκης (Οι Καλαματιανοί γνωρίζουν την ιστορία που έγραψε στα μουσικά πράγματα της πόλης τους). Έμεινα άναυδος διαπιστώνοντας ότι  οι φυσαρμόνικες, οι φλογέρες και τα φλάουτα που χρησιμοποίησε ήταν συμπληρωματικά μέλη τού σώματός του, όπως είναι τα χέρια μας και τα πόδια μας… Επιπλέον, ήταν μεγάλη έκπληξη οι τολμηρές συνθετικές προτάσεις του σε ποιήματα  υψηλών προδιαγραφών της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Η βραδιά αυτή ήταν πολύ σημαντική για μένα γιατί, μετά από πολλά χρόνια,  ξανασυναντήθηκα με τον πολυσχιδή  performer –ηθοποιό, σκηνοθέτη συγγραφέα, χορευτή, τραγουδιστή, μεταφραστή…–, Κωνσταντίνο Θεμελή, που είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Με αισθητική μαεστρία, δεν άφησε κανέναν θεατή ούτε καν να «ξεροβήξει…». Όλοι μας, εκστατικοί, ρουφήξαμε κάθε νότα και στίχο τής παράστασης, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της, την οποία συμπλήρωναν, στο ίδιο αισθητικό επίπεδο, η τραγουδίστρια Άννυ Ονουφρίου και η πιανίστρια, συνθέτρια και τραγουδίστρια Σοφία Καμαγιάννη.

Αν υπάρχουν παρόμοιες πρωτοβουλίες από έναν ιδιωτικό οργανισμό όπως η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, που κατέληξαν σ’ αυτήν την εκπληκτική βραδιά, ας αναρωτηθούμε ποιες πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες δημοσίων οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Κυριολεκτικά λυπήθηκα για τους θεατές που έχασαν αυτήν τη βραδιά.

Με τιμή
Κώστας Χαλκιάς
Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ... - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 3

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ... - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 4
ΚΡΕΜ ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...